En blogg om maträtter som inte längre äts... om recept som tiden gått ifrån men som kanske i vissa fall är värda att ställa tillbaka på middagsbordet igen.
söndag 25 mars 2012
Ägg!
Så här i påsktider kan det vara lägligt att prova några gamla äggrecept från Praktisk Illustrerad Kok-Bok för Svenskarne i Amerika. Utgiven av Svenska Tribunens Förlag, Chicago 1899.
Vill du testa något av recepten finns det omvandlingstabeller av mängdmått på nätet till hjälp.
ÄGGSTADNING
2 koppar mjölk, 8 ägg och litet salt sammanvispas väl, hälles i en form, som förut är smord med smör och mjölad, och sättas derefter i svag ugnsvärme, eller i kokt vatten. När massan väl stadnat, är den färdig, ställes att kallna, uppstjelpes och användes till garnering af alla gröna rätter, i stället för förlorade ägg. Den kan fasoneras med en liten form eller skäras i vackra figurer med en knif.
ÅGGOST
10 ägg, 1 qvart mjölk, några droppar citron, saft, 3 uns socker och litet salt sammanvispas noga, passeras genom hårsikt, sättas öfver lindrig eld under jemn omröring,
tills de löpna; då aflyftas de, omröras 1 minut, hällas i en form och ställes på svalt ställe. Äggosten uppslås på fat, begjutes med iskyld
arraks- eller vaniljsås och serveras.
ÄGG I KÖTTBULLESMET
Hårdkokta ägg delas i 2 delar och omlindas med köttbullesmeten och stekas på
panna eller bakas i ugn.
PRINSESSOMELETT.
1/2 pound rått kalfkött skrapas och finhackas.
4 äggulor sammanvispas med 12 matskedar
grädde, och stött hvitpeppar och salt tillsättes efter smak.
Denna smet jemte kalfköttet sammanvispas med 1 matsked anjovissås och hälles i en låda, som förut blifvit bestruken med smör och beströdd med rifvebröd. Sedan lägges ofvanpå 6 anjovisar, som blifvit fläckta och skurna i fina strimlor.
OMELETT MED PERSILJA.
Man sönderslår 6 färska ägg i ett djupt fat, tillsätter 1/2 uns salt och 1/3 uns peppar, äfvensom 1/2 matsked förut tvättad, finhackad persilja, piskar äggen duktigt, så att gula och hvita bilda en en jemn massa, sätter en panna med 1 pound smör öfver eld, låter smöret upphettas, utan att färgas, dithäller äggen och omrör, tills massan blir fast, vänder äggkakan och hopviker den på båda sidor, så att den får en oval form, skakar den litet öfver elden, så att den får en vacker guldgul färg, och serverar den.
Etiketter:
omelett,
recept,
ägg,
äggstanning
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar