Ord och inga visor, gott bordsskick anbefalles! Ur "Etikett och god ton" 1932.
Diverse rätter Här följa en del udda rätter, vilka antingen, såsom te.x ostron, serveras före soppan, eller såsom hummer, serveras istället för kanske både soppa och fisk, eller såsom äggrätter, serveras vid luncher, frukostar m.m.
Som regel gäller ju att man
aldrig berör maten med fingrarna
Men vissa rätter utgöra undantag, t.ex ostron, hummer, kräftor, sparris, kronärtskockor, druvor, körsbär m.m. Dessa får man således tag i med fingrarna, men omedelbart efter rätten sköljer man av händerna i sköljkoppen. En sköljkopp användes således ej enbart efter frukt utan direkt efter ostron, hummer, sparris o.s.v. Antingen stå sköljkopparna framsatta på bordet -t.ex. om hummer börjar middagen -eller också sättas de fram när man slutat rätten. En del rätter ätas
enbart med gaffel -
gaffeln i höger hand. Men inte heller då skär man rätten i småbitar innan man äter, utan man skär av rätten med gaffeln undan för undan.
Kaviar: Antingen lägger man med smörgåskniven på en med smör bestruken brödbit (ofta rostat bröd) eller man äter den med gaffel direkt från tallriken tillsammans med tunna smörgåsar av surbröd.
Till en rätt som ätes enbart med gaffel, framlägges också endast gaffel - på vänster sida vid kuvertet. Engelsmännen anordna ibland hela måltider utan knivar, då gästerna förtära maten på stående fot. Dessa måltider kallas "sked- och gaffelmåltider".
Men vi ha också enbart skedrätter, t. ex soppor (nej, men! red. anm) löskokta ägg m.m. Man skalar ägget, knackar ej av äggtoppen med kniv. Tag sedan ej för mycket ägg i skeden!
Soppor
Soppskeden föres med bredsidan mot munnen. Blås inte på soppan, låt den kallna av sig själv tills den blir lagom. Skrapa inte tallriken för att få med allt. En mattallrik skall inte se diskad ut, utan man ska kunna se att det varit mat på den. Därmed menas inte, att man ska lämna mycket på den, tvärtom taga för sig för mycket och ej äta upp brukas inte.
Börja inte heller äta soppan-eller vad nu den första består av- förrän värdinnan börjat äta. Alla behöva emellertid inte ha börjat innan ni börjar.
Fortsättning följer. Nästa avsnitt: Fisk och kötträtter, där ni får lära er att skala en räka med kniv och gaffel...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar