(f. 6 pers.)
2 gäddor på omkr. 7 hg. st.
1 msk. salt (15 gr.)
1 1/2 hg. smör
3 msk. mjöl (30 gr.)
1/4 tsk. vitpeppar
1/2 litet selleri
1 liten rödlök
3 msk. hackad persilja
3 dcl. fiskbuljong
1 dcl. tjock grädde, 2 äggulor
BEREDNING: Gäddorna behandlas som i n:o 352, filéerna
gnidas med salt och få ligga 1 tim. De torkas väl med en
duk, skäras i 4 cm. breda bitar tvärs över och vändas i mjölet.
En kastrull smörjes med hälften av smöret, fiskbitarna läggas däri;
mellan varje varv fisk lägges litet peppar, det skalade och i små
tärningar skurna selleriet, den skalade och i skivor skurna löken,
persiljan samt resten av smöret, fördelat i flockar. Fiskbuljongen
(kokt på huvud, ben och skinn) och grädden spädas på och fisken
får sakta koka med tätt slutet lock omkr. 20 min. Den lägges
upp på varm karott, såsen spädes, om så fordras, de uppvispade
äggulorna tillsättas och såsen får sjuda under vispning och hälles
över fisken. Serveras med kokt potatis.
Ur Iduns Kokbok, 1911, Digitaliserad och presenterad av projekt Runeberg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar