onsdag 9 mars 2011

Korf.

 Några sanningens ord om korv, utgivna 1899, men med bärighet än i dag.

I korf har en del af det mekaniska arbetet vid födans
intagande på förhand blifvit undangjordt, och af denna orsak
lämpar sig korf synnerligen väl för personer med bristfälligt
tandregister, äfvenså för dem, hvilka hafva den ovanan att
sluka maten utan föregående tuggning. En ej för starkt
kryddad korf kan till och med förunnas på det dietiska
bordet, förutsatt att den för öfrigt är af god beskaffenhet och väl
kokt. Men emedan man näppeligen i något annat slags föda
utan fara för upptäckt kan inrymma så mycket af likt och
olikt, och emedan denna vara så att säga manar till"fuffens",
så bör korfven vara hemmagjord och tillverkad under ens
egna ögon, eller åtminstone hemtad från en korftillverkare, på
hvilken man kan lita lika mycket eller mera än på sin egen
mor. Betrakta en starkt kryddad köpkorf såsom misstänkt.
Detsamma gäller det så mycket beryktade "sausage-meat".
Hvarje husmoder gör derför bäst uti att vara sin egen
korf- och "Sausagemeat" tillverkare. Kostnaden och arbetet
lönar väl mödan.
Ur: Praktisk Illustrerad KOK-BOK för Svenskarne i Amerika, 1899, Digitalserad av projekt Runeberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar