beståndsdelarnes såväl qvalitet som qvantitet samt en hög grad
af försigtighet vid sjelfva tillverkningen af caken. — Är smöret
gammalt eller sockret förfalskadt, äggen skämda, mjölken
osund eller mjölet dåligt; — eller om soda användes till söt
mjölk och "baking powder" till sur, eller om man uraktlåter
nog vispning, eller har ungen för varm vid bakningen af stora
cakes och ej varm nog vid bakning af små cakes: — följden
blifver alltid densamma; dålig cake.
Försök derför ej att baka god cake af dåliga varor, och
tänk aldrig att resultatet alltid blifver godt, om man är —
slarfvig.
Sammansättningen är äfven af stor vigt och bör ske på
följande sätt: först arbetas smöret och sockret väl eller till
ett skum, sedan vispas äggen särskildt, gulan och hvitan hvar
för sig; gulan röres i skummet, derefter mjölken; sedan det
siktade mjölet med "baking powder" uti; derefter ägghvitan,
som vispas till en styf fragga och till sist kryddor. – När
soda brukas, upplöses den i sur mjölk eller grädde och frukt
mjölas och röres i samtidigt med mjölet. En nypa salt
äggen under vispningen säges vara bra.
Formen, uti hvilken caken bakas, smörjes med färskt flott
eller smör och beströs med rifvebröd, när smör brukas, eller
belägges — i synnerhet botten — med i smör genomdränkt
papper.
En pappersmössa, som passar formen, sättes öfver caken,
innan den placeras i ugnen.
Mandel skalas lättast genom att först låta den stå litet
i kokhett vatten, och sedan doppa den i kallt vatten. Man
bör för resten alltid köpa skalad mandel, som är billigare.
OBS! Den "citron", som användes i de flesta slag af
cakes, är icke, hvad på engelska kallas "lemon", utan hvad
som på nämda språk heter "citron".
Der brandy förekommer, kan, om man så föredrager,
istället tagas 1/2 kopp sirup för hvarje vinglas brandy.
Rusin böra aldrig tvättas. Korinter skola, efter att
hafva tvättats, torkas i en svagt uppvärmd ugn.
Ängla-mat (angel food). — Hvitan af 11 ägg, 1 1/4 pint
fint socker, 3/4 pint mjöl, 1 tesked vanilj och 1 tesked renad
vinsten (cream of tartar). Vispa äggen i en spilkum till ett
så fint skum som möjligt. Sikta sockret tre eller fyra gånger;
sikta mjölet två gånger. Lägg vinstenen i mjölet och sikta
det ytterligare två gånger. Sikta sedan mjölet och sockret
tillsammans tills väl blandadt. Sikta detta i äggen under
ständig vispning. Bakas i en osmord form under 40 minuter.
Bröd-cake (bread-cake). — 1 kopp jäst deg, 2 ägg, 1 kopp
socker, 1/2 kopp smör, 1/2 kopp sur grädde, 1 tesked soda i
grädden, kanel och kryddpeppar efter smak. Blandas och får
jäsa i pannan 30 minuter, innan den sättes i ugnen.
Brud-cake (brides cake). Hvitan af 8 ägg, 1 pound fint
socker, 1/4 pound smör, 1 kopp söt mjölk, 2 1/2 koppar mjöl, 2
teskedar "baking powder", 1 tesked citron extrakt
(lemon-éxtract) och 1 pound rifven mandel. Vispa hvitan och tillsätt
smöret och äggen; vispa sedan i mjölet, "baking powderet",
citronextrakten, och mandeln, som vispats i litet ägghvita.
Bakas i ugnen 30 minuter. Glacera botten på caken.
Kokosnöt-cake (cocosnut cake). — 2 koppar socker, 1
kopp smör, 1 kopp söt mjölk, 4 ägg väl vispade, 1 tesked
citron extrakt, 2 teskedar "baking powder" i mjölet och 1 rifven
kokosnöt eller 1/4 pound sockrad kokosnöt.
Korinth-cake (currant cake). — 1 kopp smör, 1 kopp
socker, 4 ägg, 1 tesked "bakning powder", 1 pint mjöl, 1 1/2
kopp tvättade och rensade korinther, 2 teskedar kanel och 1
tesked citron extrakt. Vispa äggen och smöret tills det smält.
Tillsätt ett ägg i sänder, vispande ett par minuter mellan
hvarje ägg. Tillsätt mjölet, siktadt med "baking powder",
samt vidare korinterna, kanelen och citronextraktet. Bakas
50 minuter.
Kaffe-cake (coffee cake). — 1 kopp smör, 1 full kopp
brunt socker, 1 kopp N. O. sirup, 3 väl vispade ägg, 1 kopp
starkt kaffe, 4 koppar mjöl, 1 pound russin, med stenarne
urtagna, 1 pound korinter, 1/4 pound citron, 1 tesked soda
(uppblandad i sirupen, kanel och kryddpeppar efter behag, samt 1/2
tesked muskot).
Läcker-cake (Delicate cake). — 1 1/2 kopp socker, 1 kopp
smör, hvitan af 5 ägg, 1 1/2 pint mjöl, 1 1/2 tesked "baking
powder", 1 kopp mjölk och 1 tesked persiko extrakt (peach
extract.
Val cake (Election cake). — 1 1/2 kopp smör, 2 koppar
socker, 1 1/2 pint mjöl, 3 ägg, 1 1/2 tesked "baking powdor," 2
koppar russin (stenarne borttagna), 1 kopp tvättade och rensade
korinter, 1/2 kopp hackad citron, det hackade skalet af en half
citron, 1/2 kopp rifven mandel, 20 droppar mandel- och
vaniljextrakt och 1 kopp mjölk. Bakas 1 1/2 timme.
Ur; Praktisk Illustrerad KOK-BOK för Svenskarne i Amerika, 1899, Digitaliserad av Projekt Runeberg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar