lördag 12 mars 2011

Fransk leverpastej

Ytterligare ett fint recept ur Escoffiers stora kokbok. Det är lätt att göra egen leverpastej och den smakar betydligt mer.

Pain de foie de veau

1/2 kg kalvlever
1, 5 hg frangipanpanad
2 msk hackad rödlök
2 äggulor
2 ägg
1,5 dcl tjock grädde
10 gr salt
1 nypa peppar
litet riven muskot
1/2 hg smör
röd bordeauxssås

Kalvlever skäres i bitar, som stötas mycket fint tillsammans med salt, peppar och muskot. Småningom tillsättas kall frangipanpanad och två ägg. Driv allt genom sikt, lägg färsen i en skål, arbeta den över is och avsluta den med löken, fräst i smör, dock utan att ha fått färg, äggulorna och den tjocka grädden.
Färsen hälles i en smörad form, sättes i vattenbad och gräddas i ugn omkring 45 minuter. Pastejen får vila i 5 á 10 minuter innan den stjälpes upp på fatet. Serveras med röd bordeauxsås.

Kanske man kan ersätta frangipanpanaden med ströbröd och bordeauxsåsen med cumberlandsås...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar