tisdag 8 mars 2011

Kött och rötter (Slarvsylta)

 (f. 6 pers.).

1 1/2 kg. rev eller slaksida
1 lit. vatten
1 msk. salt (15 gr.)
1/4 tsk. stött starkpeppar
1 stor kålrot
1 msk. smör (20 gr.)
3 msk. mjöl (30 gr.)

BEREDNING: Köttet torkas med en duk, urvriden i hett vatten,
och skäres i avlånga bitar, lagom stora for servering. Vattnet
kokas upp med saltet, köttet lägges i och skummas när det kokar.
varefter pepparn tillsattes. Köttet får därefter sakta koka med
slutet lock, tills det är mört, eller omkr. 2 1/2 tim., spädes med
kokande vatten om så behöves. Kålroten skalas, skäres i jämna
tärningar och lägges ovanpå köttet 1/2 tim, innan det är färdigt.

I en såsgryta fräsas smöret och mjölet 2 min., köttspadet
avhälles och spädes på och såsen får koka 5 min. samt avsmakas.
Anrättningen lägges upp på varm karott, och såsen hälles över.
Smöret kan uteslutas; i så fall utröres mjölet i litet kallt vatten och
tillsättes i stuvningen, som därefter får koka 8 min.

Ur Iduns kokbok, 1911, av Elisabeth Östman Digitaliserad av Projekt Runeberg

Jag  hade nog inte kunnat föreställa mig att det var en reell rätt. Det visade sig dock vara en köttgryta med kålrot istället för potatis, verkar ganska ålderdomligt. Om någon provlagar den är jag tacksam för en recension!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar